12 January 2014

Cuti-cuti Hatyai, Thailand - Tips ke Thailand

Sambungan cuti-cuti Hatyai, Thailand

N3 cuti-cuti Hatyai dah hbs, ni aku nk bagi tips utk korg nk ke sana nanti... biasalah sblm kemana2 pun kita kena la buat research dulu kan, bg aku wajib kot... antara yg aku cari ialah ttg tukaran wang, yelah nk tau duit sapa lbh besar time kita p tuh, xmo la rugi byk sgt, ms aku p ringgit M'sia jatuh, duit Thai lbh besar, jd utk xmo rugi km pilih tukar duit kat dlm Thai, sana nilai tinggi sikit, km tukar kat Pekan Sadao, meh aku tunjuk perbezaan nilai duit kita (klu xfaham buat2 faham la no, aku terangkan setakat termampu je) dan waktu M'sia & Thai beza sejam yer, masuk je sempadan korg ubah la jam kasi lewat sejam, klu x korg akan ketinggalan 1 jam di Thai...haha


Ni gambar resit aku ambik kat money changer... 
Kalau tukar kat M'sia RM100 dapat 975 bath sahaja tp tukar kat Thai dapat RM100 bersamaan 983 bath, untung lg klu tukar kat Thai kan??? Tukaran matawang ni berubah2, amat penting kita check dl, time adik aku p matawang kita sama dgn Thai bersamaan RM100 dapat 1000 bath, xrugi kan...  

Keluar awai untuk masuk sempadan, org tersangat la ramai, pnh aku baca ada org sangkut sampai 5 jam kat sini...


Sblm masuk Thai kn buat insurans Thai, kedai insurans bersepah sebelum masuk sempadan, km buat kat Pekan Changlun, kedai insurans dibuka 24 jam, jgn risau klu sampai sempadan awai, kedai insurans sentiasa ada.  

Klu bawak kereta hati2 jika nk parking, kat sana mmg ada saman parking & clamp tayar sama mcm kat M'sia... ni keta aku kn clamp sbb parking di tempat yg tak sepatutnya, kami tengok ramai je org Thai parking kat sini, so km pun parking la, tup tup semua kn clamp, nk settle kn ke balai polis & bayar saman, xpasal2 melayang duit saman & sewa teksi motor ke balai polis, total hangus 500 bath saman & 150 sewa teksi motor, no less sekupang pon...huhu  

ada je papan tanda ni tp xperasan, yela sibuk nk shpg...huhu

Ni surat cinta siam yg km dpt, satu apa pun xpaham...hehe

Kat sana klu nk p mana2 naik je tut tut, tp berhati2 sbb driver tut tut ni suka menipu @ pekena org, tambah2 lg org luar cam km ni, km terkena mula2 deal dpt 500 bath bila balik dia mintak 700 bath pulak, bertengkar punya bertengar menang kat dia jgk, yela dah tempat dia...huh! tips aku korg cari saksi ms deal harga tut tut tu, carila receptionist hotel ke org jd parking hotel korg tu ke, xpun pandai2 la yer

Wajah happy xtau km dah terkena time nih...huhu

TAMAT... selesai n3 cuti2 Hatyai, percutian ke sana mmg best, hopefully one day km dapat terjah lg ke sana...kap kun kap sudi baca yer...

10 January 2014

Cuti-cuti Hatyai, Thailand - Samila Beach

Sambungan cuti-cuti Hatyai, Thailand

Part last....haha...bjaya habiskan n3 cuti-cuti Hatyai aku nih, walaupun jenuh aku nk mengarang tp lega dah habis, harap n3 aku ni blh jadi rujukan sape2 nk g Thailand... munkin bkn skrg tp nanti2 dah aman blh la terjah, aku pun plan nk ke sana lg, syok wei g Hatyai, makan dorg mmg terbaeekkk...hehe...

Last day kat Hatyai, km ke Samila Beach, (Pekan Hatyai ke Samila Beach lbh krg 33 km) tempat ni antara yg wajib p klu ke sana, pantai dorg sangat cantik, air lautnya biru, tp yg xbestnya byk anjing kat sekitar pantai ni, siap mai dekat2 kita lg, lagak manja gitu...auwww...xkoser nk manja2 tahu.... masa km sampai org sangat la ramai, rata2 pelancong mcm km ni, org M'sia la tu...hehe... ok meh layan pic, klu PS kat sini mmg best, dengan panas terik, air membiru...oh best wei!


Aku & ikan duyung
(Beratur pjg nk bgambar dgn duyung ni wei)

Dalia & Danish 
(cer tgk tangan Danish tu...kehkehkeh)

Catatan sejarah ikan duyung

Kat sini byk jual survenior
(tin air dorg buat survenior, mmg kreatif)

Cantik sgt tp aku xbeli pon... 100 bath only

xjauh dr pantai ada even apa tah (faktor xfhm bahasa) tp cam pertandingan ratu cantik la
km xlama pun kat sini, panas kot

otw balik km singgah Tesco Lotus, nk perabis duit Thai yg ada

klu plat kereta luar kn tunjuk border pass kita kat security guard depa sblm masuk, tp rata2 aku tgk semua plat kereta M'sia je, munkin sama tujuan cam kami nk hbskan duit Thai

Barang2 & harga sama je dgn tesco M'sia

Kami pekena pizza kat tesco ni, dont worry ada cop halal, dah dekat sempadan ni byk je barang halal, xmcm kat pekan Hatyai, xbyk yang halal

Walaupun cuma pizza kat rasanya mmg sangat sedap, heran aku tau makan apa pun kat Thailand ni semua sedap2, xjumpa plk yg xsedap...heran2, apa rahsia dorg ha...haha

anak aku request nk byk cheese, ambik ha sampai xnmpk benda lain selain cheese

kecik je pizzanyer, tupun siap tapau mkn dlm keta lg, km beli byk dia kasi free satu...hehe

nampak biasa jekan tp serius sedap sgt, sampai mjilat jari anak2ku eh! jariku jugak!

pas selesai makan & hbskan baki duit Thai, km terus balik...

Pasni aku bg tips sikit utk masuk Thai yer...next n3 la yer...

03 January 2014

Cuti-cuti Hatyai, Thailand - Kim Yong Market

Sambungan cuti-cuti Hatyai, Thailand

PERHATIAN : Sempadan Malaysia - Thailand (Danok, Sadao, Songkhla, & Hatyai) adalah tidak selamat dikunjungi skrg... 


Sambung lagi yer... memandangkan kami travel Hatyai dengan kereta, jd sebagai langkah berjimat km angkut bwk periuk nasik masuk skli, ye la anak2 aku termasuk la aku ni kuat makan, klu semua nak beli blh bankrup km blk Malaysia nanti... haha... kena jimat wei sbb nk shpg sakan kat sana... hari ke 2 pagi2 lg km kuar p pasar, ada byk pasar pagi kat sana, km pilih Kim Yong Market, mcm2 ada kat cni, bukan brg basah je, ada baju2, handbag, kasut dll lg, tak keruan jap km kat cni, km borong sakan kekacang, gajus, badam, buah2 utk bwk blk & mkn kat sana, aku ada nmpk signbord masa masuk kat imegresen buah dilarang bwk keluar, jd km beli utk makan kat hotel jelah... kat cni pun aku xbyk snap pic sbb sibuk shpg, serius pasar dorg jauh beza dgn M'sia, kat sini murah2 & byk pilihan...ok layan jelah pic yg xseberapa nih...

Notes : plug, fius @ cable Thai xsama dgn kita yer, so kn beli international plug, km beli kat Tesco Lotus, Thai, sepanjang jln ada Tesco Lotus kat Thai ni... 

buah fresh2 & kekacang panas2 lg 

kekacang mcm ni la yg murah, sepeket tu baru RM10...jd borong jgn xborong

pasar ni sangat besar & byk lorong, km siap sesat lg, masuk kot lain keluar kot lain

kami borong udang & brg basah kat sini, udang size gaban RM30 sekilo, murah giler kot
tgk! dorg jual ikan tepi jln je, klu kat M'sia sure dah kena angkut...huhu  

abah aku sangat teruja, dia kata klu kat M'sia mcm ni kan best, semuanya murah

beli barang kering kat cni, murah2 

mcm itik dgn ayam bercakap, mejoriti peniaga kat cni xblh ckp melayu @ english

sakan mak aku borong, sendat keta blk M'sia

semua meniaga tepi kaki lima je

sayut mayur dorg sama mcm kita jgk, ala sayur M'sia pun mai dr Thailand nih

Sambung lg yer...1 part je lg, nti klu Thailand kembali aman mmg aku akan terjah lg...InsyaAllah

31 December 2013

Cuti-cuti Hatyai, Thailand - Lee Garden Plaza

Sambungan cuti-cuti Hatyai, Thailand

PERHATIAN : Sempadan Malaysia - Thailand (Danok, Sadao, Songkhla, & Hatyai) adalah tidak selamat dikunjungi skrg... 

Walaupun kami ke Hatyai 3h 2m je tp byk tempat2 best kami sempat terjah, kata bwk keta sendiri rugila klu xteroka siam puas2...hehe... salah satu tempat menarik ialah Lee Garden Plaza, dulu kat sini la tempat kena bom tu, klu xsilap ada rakyat M'sia yg terkorban jgk, skrg ni kawalan ketat kat situ, nk masuk shpg complex tu security depa akan check semua, siap scan badan lg, klu bwk keta kita kena keluar dr kereta utk dorg check, siap ada alat scan dorg bwk masuk bwh keta kita tu, dasyatkan dorg punya kawalan keselamatan... mula2 aku ingat Lee Garden Plaza ni cuma ada shopping complex rupanya ada night market, apa lagi pulun shpg la kami, mak aku la paling sakan, sume dia borong, maklum la cucu ramai...haha... barang2 Lee Garden Plaza ni mmg murah, klu pandai tawar menawar dapat murah, tawar tahap nk gaduh lg dapat murah...kihkihkih...  

Berehat jap ambik aircond lps penat shpg

aku pun nk jgk...haha

try kasut kat sini tp xbeli sbb was2 takut kena kulit vavi

ni sekitar night market, xbyk gambar kat sini sbb aku sibuk shpg...hehe

kreatif org siam ni, survenior blkg tu semua buat dr dawai

makanan dorg mmg perghhh...super beb! udang tu RM30 ok!

pulut durian ni mmg km borong mkn kat hotel, pulut dorg mmg terbaeeekkk la..

sedap & jgn risau halal semua ni..

durian besar giler Danish pegang tu

Penat2 shpg pekena lai chi kang ni mmg terbaik la..

Bersambung lg... ok bai!

24 December 2013

Cuti-cuti Hatyai, Thailand - Municipal Park

Sambungan cuti-cuti Hatyai, Thailand

PERHATIAN : Sempadan Malaysia - Thailand (Danok, Sadao, Songkhla, & Hatyai) adalah tidak selamat dikunjungi skrg... 

Walaupun keadaan di Thailand huru hara & tidak selamat, aku tetap nk teruskan update citer holiday km kat Hatyai, xkan psl keadaan kat sana tgh hot, aku xleh nk citer yg best2 psl Hatyai kot...huhu...no no no... Hari kedua di Hatyai km plan ke Songkhla, tp kali ni km pilih drive kereta sendiri berbanding naik tut tut, tut tut charged RM120 p Songkhla, mahai giler wei, takut dek kejadian hari pertama berulang km pilih drive sndiri la, perjalanan ke Songkhla 33km dr Hatyai, tapi dalam perjalanan ke sana km akan singgah di Hatyai Municipal Park, kat situ ada Cable Car, Ice Dome, Planetarium dan tokong2 Budha... (amat penting kita buat research sblm ke mana2 utk mengetahui apa yg ada d suatu2 tempat tu yer)...oklah meh layan pic yg sgt byk ni...hehe 


Hatyai Cable Car 
(Km xnaik pun sbb kat puncak tu cuma ada tokong2 utk penganut Budha buang hajat selain tgk pemandangan Hatyai dr udara)

Mak & abah

km sefamily

Ni kat stesen Cable Car (RM20 for adult)

xramai pun org naik cable car ni, tak mcm kat Langkawi tuh

xpayah naik cable car, kat sini pun blh tgk permadangan dr udara, serius cantik wei!

xblh bgambar berdua lgsg, budak kenit ni menyibuk je nk bkepit..huh!

see cantikkan...??? 
aku pakai tab je, klu ada dslr lg cantik nih

Blkg aku tu kuil saja & ramai penganut budha kat situ

mak, abah & cucu's

wah! honeymoon gitu mak abah aku...hikhikhik

Budak yg xreti penat...adoi!

Kat situ ada Planetarium tp aku xmsk pun, my hubby & anak je msk, dia kata best, blh teropong matahari dr atas bumbung, tp bergantung pd cuaca jgk, klu cuaca panas terik mmg nmpk clear la katanya

ni je gambar my hubby snap dlm tu, rugi aku bg tab srh klik byk2...huhu

Kat kaw municipal park ni ada byk patung kartun pelbagai karektor, rasanya malam lg cantik kot sbb ada lampu2 mcm i-city gitu..

anak2 bgambar dgn karektor kartun msg2

Danish & ultraman

ibu pun nak menyebok, perasan tak aku di mana...??? haha

Minon pun ada

byk sgt posing & Danish pn dah ngantuk

panas terik time nih, tp ttp nk posing

ibu pun pulun...haha

last...haha

km mmg plan nk masuk ice dome ni tp ditutup hr tu sbb ada majlis apa tah, serius aku google tpt ni mmg wajib masuk klu ke Hatyai tp hampa, lenkali la repeat...

**Hatyai sangat best utk percutian sekeluarga bg aku tp sayang, lps kejadian di bom smlm, semua org mesti takut nk jejak ke sana lg, Hatyai di bom seminggu lps kami pulang, mmg xsangka tpt yg aman damai, rakyatnya yg rajin meniaga & ramah tamah jd begitu, semoga keadaan di Hatyai kembali pulih...